Programy

 

                                Programy  realizowane

                       w Miejskim Przedszkolu Nr 13

                                     Rok szkolny 2017/2018


1. "Kocham Przedszkole" - program wychowania przedszkolnego -

     Wyd. WSiP Mirosława Anna Pleskot, Agnieszka Staszewska-Mieszek

2. "Uśmiechnięty Przedszkolak" - program adaptacyjny

3. "Chcemy żyć zdrowo i bezpiecznie" - program wychowawczo-

       profilaktyczny

4. "Tańczące nutki" - program muzyczny zawierający elementy tańca

       i rytmiki - program własny

5. "Dużo potrafię chociaż jestem mały" - program z zakresu

      psychodydaktyki  twórczości

6. "English is funny" - program z zakresu nauki języka angielskiego

7. "Baby Beetles" - program powszechnej dwujęzyczności

8. "Przedszkolak mały, czy duży przyrodzie służy" -

     program ekologiczny - program własny  

9. "Płock - tu wszędzie jest moja ojczyzna" - program  z zakresu

        edukacji  regionalnej

10. "Mali miłośnicy matematyki" - program z zakresu rozwijania

        kompetencji matematycznych

11. "Trzymaj sie prosto" - program z zakesu gimnastyki

        korekcyjno-kompensacyjnej

12. "Komputerek" - innowacja pedagogiczna  z zakresu

        edukacji informatycznej.

13. "Kolorowy świat"- program koła plastycznego

14. "Terapia poprzez zabawę"- program z zakresu terapii pedagogicznej

15. "Z Misiem Uszatkiem w podróży po kontynentach" -

       program z zakresu kształtowania świadomości o otaczającym świecie

16. "Ja też potrafię" - program z zakresu terapii pedagogicznej

17. " Smaczne nutki" - program plastyczno-muzyczny

18. "Śpiewam, gram, tańczę"

 

         Rady dietetyka dla troskliwego rodzica

Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek Twoją żywnością

          - Hipokrates

          Dla dzieci i młodzieży w wieku przedszkolnym i  szkolnym optymalna liczba  to 5 posiłków dziennie. Powinny być  spożywane o stałych porach, a przerwy między poszczególnymi posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin. Dobrym początkiem korzystnych zmian metabolicznych w organizmie dziecka jest śniadanie spożyte przed wyjściem z domu. Po wielogodzinnej przerwie nocnej ma ono szczególne znaczenie:

- zapobiega spadkowi poziomu glukozy we krwi,

- umożliwia lepszą koncentrację,

- zapewnia dziecku dobrą wydolność umysłową i fizyczną .


  1. Prawidłowo zaplanowany jadłospis powinien zawierać co najmniej 5 porcji produktów zbożowych, spośród których należy wybierać artykuły z tzw. grubego przemiału. Oprócz pieczywa pełnoziarnistego (ciemnego) poleca się ryż pełnoziarnisty niełuskany (brązowy), makaron pełnoziarnisty oraz kaszę gryczaną i jęczmienną. Produkty te powinny być składnikiem większości posiłków. Produkty zbożowe są przede wszystkim głównym źródłem energii dla organizmu. Są bogate w błonnik regulujący pracę jelit oraz wiele składników mineralnych i witamin.
  2.  Bardzo ważne dla zdrowia jest uwzględnienie warzyw w każdym posiłku. Powinno się spożyć w ciągu dnia co najmniej 3-5 porcji warzyw. W diecie należy uwzględniać różnorodne warzywa (m.in. warzywa zielone: np. brokuły, szpinak, czy warzywa pomarańczowe: np. marchew, dynia). Warzywa dostarczają składników mineralnych i witamin oraz flawonoidów, a ponadto są źródłem błonnika.
  3.  Codzienną dietę należy wzbogacać w owoce – świeże, mrożone i suszone oraz soki w ilości 2-4 porcji dziennie. Owoce zawierają dużo składników mineralnych i witamin oraz flawonoidów, są źródłem błonnika.
  4.  Ponieważ mleko i jego przetwory są najważniejszym źródłem wapnia, należy spożywać 2-4 porcje produktów mlecznych (mleko, jogurt, kefir, maślanka, chude sery) dziennie, w zależności od wieku. Największe zapotrzebowanie na produkty z tej grupy ma młodzież, kobiety w okresie ciąży i karmienia oraz osoby starsze. Spośród produktów mlecznych należy wybierać takie o niskiej zawartości tłuszczu.
  5.   Produkty mięsne, ryby, nasiona roślin strączkowych są ważnym źródłem białka w diecie i powinny być spożywane w ilości 1-2 porcji dziennie. Mięso czerwone jest głównym źródłem żelaza i witaminy B12. Jego spożycie pomaga w zapobieganiu powstawania niedokrwistości. Tłuste gatunki mięsa czerwonego powinny być zastępowane mięsem białym (drób i ryby). Najlepiej, jeśli mięso jest gotowane lub pieczone. Ryby morskie (jak makrela, śledź, sardynka) należy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu ze względu na zawartość w nich korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Nasiona roślin strączkowych są również dobrym źródłem białka i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników.
  6.  Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych. Konieczne jest ograniczanie tłuszczów stałych zwierzęcych, jak masło i smalec. Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw; zalecane są oleje roślinne, oliwa z oliwek i miękkie margaryny. Z wszystkich grup produktów należy wybierać te, które są chude.
  7.  Słodycze należy ograniczać ze względu na to, że cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej. Cukier i słodycze w diecie sprzyjają ponadto powstawaniu próchnicy.
  8.  Zalecane jest ograniczanie spożycia soli kuchennej, czyli chlorku sodowego (NaCl) do 5 g dziennie. Sól w potrawach należy zastępować aromatycznymi ziołami, jak majeranek, bazylia, oregano, czosnek, tymianek itp.

 

     Należy dbać o urozmaicenie diety w produkty z różnych grup.

      Każda grupa produktów  spożywczych jest źródłem innych,

              cennych dla zdrowia składników odżywczych.

 
Opracowała: M. Prymuszewska